top of page
  • Writer's pictureTomi Halonen

”Intuitio on joskus järjetön ajatus, joka on uskallettu ajatella loppuun”,

”Intuitio on joskus järjetön ajatus, joka on uskallettu ajatella loppuun”, näin totesi tri Asta Raami, intuitiivisen ajattelun asiantuntija ja tutkija sekä avasi luennollaan BCI´ssä todella kiinnostavalla tavalla intuition kolmea tärkeintä tasoa. Seuraavassa iso asia lyhyesti, siten kuin sen ymmärsin.


Intuitiivinen ajattelu edustaa yli 99% koko ajattelun kapasiteetistamme jättäen tiedostetun ajattelumme järisyttävän kauas taakseen. Eri kehitysvaiheissa ihmistä on ohjannut erityyppinen intuitio: muinainen ihminen toimi kehollisen vaistointuition mukaan ja selvisi hengissä pitkälti tämän ansiosta. Nykyihmisen malli on asiantunteva intuitio, joka perustuu matkan varrella kerättyyn tietoon, havaintoihin yms. Lisäksi on intuition kolmas taso, jossa saavutetaan ajattelun korkein, oivaltava ja luova taso. Tästä olemme etääntyneet varsin kauas ja valitettavasti rationaalinen nykyihmisen suorastaan vieroksuu intuition hyödyntämistä.


Pyrimme ”olemaan oikeassa” joko ensimmäisen, alkukantaiseen intuitioon tai asiantuntijaintuitioon nojaten, emmekä uskalla/osaa liikkua kolmannella tasolla, jossa rajoittamaton ajattelu synnyttää upeimmat innovaatiot, hienointa tiedettä tai häikäisevintä taidetta. Pelkäämme sitä, koska emme tunne sitä.


Asta Raamin mukaan meillä on tässä valtava käyttämätön kapasiteetti hallussamme, ja se uhkaa jäädäkin sellaiseksi tässä ajassa, jossa esimerkiksi teknologian tai AI:n uskotaan ratkaisevan suuren osan ihmisen ajattelun haasteista.


Itse haluan pohtia asiaa yritysjohdon näkökulmasta: mitäpä, jos voisimme valjastaa kaikki nuo intuition tasot yhteisen hyvän eteen? Mitäpä jos yritysjohto kykenisi luomaan kulttuuria, joka tunnistaa ja tunnustaa nuo kaikki kolme intuition tasoa ja mahdollistaa niiden kaikkien käytön tehokkaasti? Mitä voisimmekaan saada aikaan? Järkevään yritystoimintaan tarvitaan etenkin noita kahta kehittyneempää intuition tasoa. Vaisto- eli apinaintuition käyttäminen kannattanee pitää taka-alalla, mikäli halutaan antaa mahdollisuus myös hiljaisille ajattelijoille, niille oudoille tyypeille?


Toivottu kehitys voisi alkaa luottamuksesta: meidän pitää luottaa toisiimme, voidaksemme luoda olosuhteen, joka auttaa meitä suuremman ajattelun ääreen. Meidän pitää uskaltaa kurkottaa ymmärtämisen tuolle puolen.


Tässäpä meille aikamme kasvattamille ”insinööreille”, alfa-henkilöille ja kyynikoille purtavaa?P.s. Asta Raami varoitti myös siitä, että intuitiota ei pidä sotkea tunteeseen, mielikuvitukseen tai vaikkapa taikauskoon. Intuitio on ajatuksena ”puhdas”.

98 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page