top of page
  • Kirjoittajan kuvaTomi Halonen

Polttaako pomo kynttilää molemmista päistä?


Polttaako pomo kynttilää molemmista päistä? Kyllä ja usein. Olen törmännyt ilmiöön kollegoitteni ja coaching-asiakkaitteni kohdalla yhtiössäni Henkossa. Itsellänikin on kynttilä palanut joskus aivan liian kovalla liekillä kummastakin päästä ja varmaan keskeltäkin..? Jos pomohenkilö sattuu olemaan vastuuntuntoinen, tuloshakuinen ja vielä työteliäskin, väsähtämisen vaara on suuri. Mikä vaara!? Eikös se ole ainoastaan hyvä, että johtaja paiskoo töitä koko palkkansa edestä, koska itsehän on tiensä valinnut? Näin sanovat ne, jotka eivät näe ilmiötä eivätkä sen seuraamuksia.


Johtajalle maksetaan johtamisesta, tavoitteiden saavuttamisesta, strategian toteutumisesta, yhtiön tuloksesta, henkilöstön hyvinvoinnista jne. Nämä tuikitärkeät asiat voivat onnistua vain, jos johtajaihminen on itse virkeä ja hyvässä vedossa. On hyvä, että johtaja on korvauksensa arvoinen.


Erityisesti tunnolliset, uutterat ja kunnianhimoiset johtajatyypit ajautuvat yllättävän useassa tapauksessa tilanteeseen, jossa väsymys alkaa syödä, uupelo vie ensin terän ja lopulta myös kyvyn kirkkaaseen ajatteluun ja hyvään johtamiseen. Tilannetta pahennetaan usein myös armottomalla siviilisuorittamisella: lepoa ei tule edes vapaa-ajalla… Itselle ei anneta armoa kotona eikä lenkkipolulla. Lopulta uupuminen kyynistää ja tekee pomosta pahimmillaan kaikkea muuta kuin mukavan ja aikaansaavan. Tämä ei tee hyvää yhtiölle eikä tiimiläisille. Johtajalle itselleen tämä koituu myös tuhoisaksi, kun motivaatio hiipuu ja tekemisen ilo katoaa.


Tuo mitä esitin, on vanha laulu, mutta siihen tarvitaan nyt uusi sävel. Kysymykseni on, kuinka varmistamme johtajan jaksamisen? Miten puutumme toimintaan, jos pomo alkaa olla rajoilla? Ketä kiinnostaa, kuka vastaa? Pomo kun ei - perkele -

valita. Vallalla on käsitys, että pomo kestää ja jaksaa, vaikka tukka olisi tulessa...


Onnekseni olen huomannut, että fiksuissa yrityksissä asiaa ymmärretään jo hoitaa. Myös johtajan hyvinvointi kiinnostaa. Olen itse saanut business coachina auttaa montaa johtajaa ja voin sanoa, että on erittäin palkitsevaa nähdä, kun uusi rytmi alkaa löytyä.


Pomot pyytäkää tukea, kun tarvitsette sitä. Pomojen pomot – olkaa tarkkana ja olkaa armollisia. Avainhenkilöt ovat yritykselle todella arvokkaita. Nämä ihmiset ovat usein yhtiön ja henkilöstön kannalta kriittisissä paikoissa. Heitä on vaikea korvata nopeasti ja vaihtamisen kustannukset ovat aina erittäin korkeat. Kovimpia työmyyriä ei kannata ajaa loppuun, kuten ei ketään muutakaan.

71 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Päivän (21.2.20) Hesarissa kerrottiin, kuinka hallitus istui taas kerran Kesärannassa iltaan saakka ja kuinka yksi ministereistä käveli ulos kesken kokouksen syytä erityisesti ilmoittamatta. Muu poruk

bottom of page