• Tomi Halonen

Johtajan pitää muuttua ensin

Olin toissaviikolla Tiimiäly- nimisen kirjan julkkareissa. Teos on opas muuttuvaan työelämään ja sen ovat kirjoittaneet Ilona Hiila, Maaretta Tukiainen ja Ida Hakola. Lähtökohta on tuttu – työelämän muutos vaatii uusia työelämätaitoja, ei vain yksilöltä, vaan myös tiimiltä ja johdolta. Meiltä odotetaan uudenlaista tiimiälyä. Kahlasin kirjaa uteliaana läpi ja lueskelin paloja sieltä täältä. Sanoisin, että kyseessä on kattava, hieno opas tiimiälyn maailmaan.


Huomasin katseeni kiinnittyvän kohtiin, joissa pohdittiin johtajan toimintaa tiimiälyn kasvattamisessa. Luku, jossa käsiteltiin ihmisten merkitystä menestystekijänä, sai minut mietteliääksi. Siinä siteerattiin McKinseyn entisen johtajan Dominic Bartonin ajatuksia eläkkeelle jäännin jälkeen. Bartonin viesti oli niin tuttu ja yhä vielä liiankin osuva: Yhtiöt pohtivat liikaa raha-asioita ja liian vähän ihmisiä, vaikka ihmiset ovat menestyksen tae. Tämä ei ollut yllätys. Samaan aikaan tiedämme, että monet maailman parhaista yhtiöistä ovat panostaneet ihmisiin ja menestyvät juuri siksi. Kulttuuri, tasa-arvo, johtaminen, lahjakkuuksien vaaliminen, kommunikointi, oikeanlaiset ja sopivan kokoiset haasteet oikeille tekijöille jne. ovat keskeisiä ihmisasioita.


Miksi sitten jumitamme? Oma kokemukseni sekä valmentajana että johtajana on, että tiimiälyn (tai minkä tahansa pitkäkestoisen kehittämisen) vahvistaminen ja ihmisten voimavarojen esiintuominen on ensi kädessä yhtiön hallituksen ja ylimmän johdon mahdollistama asia. Toimivalle johdolle pitää aktiivisesti suoda mahdollisuus kehittää omia valmiuksiaan, jotta esim. tiimiäly alkaisi kehittyä haluttuun suuntaan. Ylimmän johdon pitää hyväksyä, että tähän menee aikaa ja rahaa. Tästä ei selviä innostavalla workshopilla.


Ida Hakola, Tomi Halonen ja Maaretta Tukiainen

Johdon pitää ensin muuttua itse. Tämä muutos on ajattelun ja toiminnan järjestelmällistä ja pitkäkestoista kehittämistä. Se ei onnistu, jos johdetaan vain rahaa. Ensin pitää siis auttaa johtajaa muuttumaan. Hän luo vuorostaan olosuhteet uuden ajan tekemiselle. Kun johtoinnostuu, kasvaa ja oivaltaa, se kykenee toimimaan tavalla, joka alkaa viedä kohti tavoitetta. Muutos vaatii ensimmäisen askeleen. Ja sitten toisen. Vasta kun johtaminen muuttuu, toiminta muuttuu.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Palvelut

Ota yhteyttä!

Soita tai kirjoita, kun haluat kuulla lisää?

Osoite

Kirjokalliontie 20 b 1

00430 Helsinki

Finland

Y-tunnus 2774139-4

 

+358 40 047 88 38

  • Grey LinkedIn Icon